L'arc de triomphe

Nu är det snart fredag!
Så som jag längtar!
Jag hade en konstig dröm inatt, mitt i alla mardrömmar(ja, jag sov dåligt), drömde jag att Justin ringde mig och letade efter min tyska kompis Lenas nummer. Och samtalet skedde så klart på franska. Skumt.
Idag har jag storstädat, det är så trevligt när det är så fint :)

Snart helg, snart helg, åh vad fort det går nu! Eller ja, just nu går det rätt segt. Och jag kan inte fokusera på skolarbetet. Och jag ska ha en kort presentation om triumfbågen imorgon, så det är lite klurigt.
Kan vi inte spola fram drygt drygt 20 timmar? Det vore toppen!

What makes the world go slow?


Heaven helps the ones who know...

På fredag får jag fiiiiinbesök!


What make you happy?

För mig handlar det oftast om de små sakerna. Därför är det så tillfredsställande för mig att plugga språk. Bitarna faller på plats en efter en. Det går bra med Franskan och nu är det dags för mig att ta tag i Finskan som jag dissade förra veckan pga tidsbrist. Jag har börjat använda genitiv! Det är så lätt!
Och sen när jag skrev inlämningsuppgiften använde jag Translativ som är en form av Essensiv - och jag förstår det! Och enda anledning varför jag kan använda sådan avancerad grammatik efter 2 månader är pga av böjningsschemat.
Jag älskar kasus. Jag har äntligen förstått hur det verkligen fungerar och det är så lätt! 

...and it makes me happy!

ja, du vet...

Såhär sent på kvällen hittade jag specialeffekterna för min webcam. Här är resultatet:
Vilken är er favorit?

Jour après jour je songe à courir très doucement vers toi

Igår hade jag gjort ett fin inlägg där jag bland annat grattade min pojkvän, men blogg.se bestämde sig för att tjollra och raderade det när jag tryckte på publicera och därefter kunde jag inte logga in igen. Så nu blir det inget av det.
Idag hade jag tenta och det kändes riktigt bra. Men nu är jag skittrött och lite förkylt. 
så tänkte spendera kvällen med att se Idol, det verkade som några andra i korridoren också tänkte se det så jag kanske får sällskap :)



Vad är det för en dag?

Det är ingen vanlig dag, för det är Syrrans födelsedag!
Hurra hurra hurra!
Jag gav min present redan i lördags, och detta är vad hon fick!

En "konstig" sak med våran familj är att vi sjunger alltid födelsedagssången från Lotta på bråkmakargatan,
Vilket tydligen är ganska annorlunda då jag vet ingen annan familj som har den som standard.
Konstigt att ingen annan brukar köra den? Ja.
Please, prove me wrong!
Jag har just kommit hem från en timmes intensivt jobbande i språkstudion. Med det menar jag att sitta och läsa in en text så bra som möjligt och sedan lyssna på den. Och göra om det sådär 100 gånger. 


wonderfulwonderful

Jag har haft en riktig superhelg. Vi åt fondue, jag slutade oroa mig för framtiden, träffade Frida och Fredrik, firade henne smått såhär i förväg, fick lite quality time med mamma - vi såg pretty woman och jag hann även träffa Anna.

Kort sagt, god mat med gott sällskap. 

Skönt att vara tillbaka i sitt eget lugn. I veckan blir det plugg, men inte stressplugg eller bara att banka in det i huvudet. I veckan blir det fokuserat plugg.

För när jag har klarat det är veckan efter en bra vecka. För då kommer den bästa!

Tills dess har jag min nya älskling: 

I said hello hello

Hej, jag heter Sanna och jag försöker bestämma mig framtid idag. Ska jag flytta till Uppsala, Örebro, stanna i Ume eller flytta tillbaka till Skellefte? Det är det mina olika förslag innebär.

Aaja, jag lägger det på hyllan. Tills vidare. Och tills vidare innebär tills jag får prata igenom det med mina föräldrar, vilket sker om någon timme för att jag sedan ska ah anmält mig om bara någon timme.
Bra planering - you go girl!

Cause I'm a space-bound rocket ship

Sadface. Så känns det som mitt ansikte ser ut  just nu, lätt oförstående och lite ledsam. För jag kan inte bestämma mig. Jag jämför statistik, löner, intresse och försöker hitta en logisk och känslomässig övertygelse. Det är dags att välja, men vad?

Franskalärare?
Personalvetare?
Jurist kandidatexamen för att sedan ta master i mänskliga rättigheter för att få jobba hos FN? (ja, lite långsökt)

Vad göra?

Och varför ligger allt så långt bort?

Jag vill inte bo i Lund eller Örebro...
What to do, what to do?

Et sans sourire j'en ri, mes regrets restes dans son lit

Det är bara onsdag idag, och det känns som hela veckan ha gått...
Helst av allt vill jag att det ska bli fredag så jag får fara hem och äta fondue, fast sen kommer jag på att fredag innebär att jag måste ha sökt. Och det innebär panik. Som jag just nu förnekar. Så jag fokuserar på allt plugg istället för framtiden. Typiskt mig att välja det som är minst jobbigt.
Jag har varit duktigt idag och läst i boken till facklitteraturen samt suttit och övat fonetik. Jag har lyssnat igenom alla oralvokaler, nasalvokaler, halvkonsonanter och bidningar. dvs min hjärna har blivit lite konstig nu. 

Annars smsade hampus mig idag och undrade om jag ville med till Ersboda och handla, Så jag, Hampus och Jimmy for. Det var kul att vara lite social medan vi handlade även om jag inte riktigt visste vad jag skulle handla så blev det endel viktiga saker ändå. Då Hampus var på biltema för att lämna tillbaka något, passade jag på coh köpte mig ett på hörlurar då mina, efter två-tre års kämpande, gav upp för några dagar sen. Najs med musik igen!

Jag ska nog ta en paus från fonetikens värld och istället läsa i någon av mina böcker jag måste läsa ut.

Et dans tes défaites, tu me promets,

Qu'un nouveau jour est pour demain

Vi hade nyss sista fonetikföreläsningen och det blir tenta nästa fredag. Det känns inte bra. '
Det måste bli seriöst pluggande, och det bör påbörjas redan nu.
Ett sånt hära talschema har jag, fast med de franska grafemen. (detta är spanska)
Youpi!

Ihelgen far jag till Skell för att spendera lite tid med mina föräldrar, men om nån vill ses är det bara att höra av sig. Btw, hur många av mina kompisar är kvar där? Typ 3, det är då inte många iaf! 

Aaaanyways, matinköp, fika och gg sen börjar pluggandet för ikväll.

Angående böcker som blir till filmer

Idag fick jag veta att en av mina favoritbokserier från när jag var typ 13 har blivit film, och hade premiär för en månad sen... I Australien.
Den går itne ens att hitta på sf.se och den kommer säkert inte komma på bio i sverige. Jag vill se den!
"Imorgon när kriget kom! heter den, håll utkik efter möjligheter att se den åt mig tack!
Btw, underbart att min favorit karaktär ser helt perfekt ut!

Car sans rire c'est plus facile de rêver

Helgen har varit kul. Lite äkta studentliv, på Fredagen hängde jag på Kajsa på en förfest hos en av hennes klasskompisar. Vi var drygt 50 stycken i en etta! Sedan blev det en mindre lyckad utgång på Scharinska...
Och igår hade vi korridorsfest. Vi körde dricklekar som fick alla att låta ... sjuka? jag vet inte riktigt vad vi lät som...
En av de roligaste grejerna var när min vinöppnar gick sönder... Den gav oss många skratt!  
Sen drog vi på Rex som definitivt var roligare än Scharinska! Jag hade lite tur som fick komma in trots att jag var för ung... 

Nu är det roliga över, och pluggande får ta över igen. Jag skickade in Resumén idag så jag har hälften bortgjort iaf.


Ca 600 ord senare...

On parle beaucoup des criminels et quelle peine ils méritent, mais ceux qui sont victimes de crimes le punition sont aussi important. Dans un article de “Tvärsnitt” no 2 2010, Ann Heberein met en question la signfication de la punition pour la victime: Quel est le plus important pour les victimes vengeance ou obtenir réparation?
Il y a des théories different qui parlent pourquoi on doit punir ceux qui commettent des infractions à la loi. La théorie préventive veut décourager les criminels de la criminalité tandis que la théorie rétributive veut que le coupable expiera sa crime pour restaurer la balance contre le délinquant et la victime/la société. Généralement, les théories rétributives prennent la point de vue de la victime, alors on estime que la victime sans aucune doute se sent mieux quand on s’est vengé du coupable.
Mais Heberein demande si prendre vengance est le plus important pour la victime et quand on fait une médiation, est-il vraiment l’interêt de la victime qui est l’intention principale?
Quand quelqu’un a été victime d’une violation, l’aggresseur lui donne un message qu’elle est un objet sans volonté, valeur et droits.
La blessure de moralement, ce qu’elle peut être influencée par l’aggresseur et elle commence de penser qu’elle est d’un valeur moins que les autres.
D’après l’idéologie réparative doit le conflit rester chez ceux qui l’appartiennent, ca veut dire, la vitime et le coupable. La pensée principale est de mettre la victime et son besoin au centre. Une médiation entre la victime et le délinquant est essentielle dans l’idéologie pour obtenir reparation. Par des rencontres et des conversasions, on obteint l’intimité qu’est la condition préalable pour guérir. Cette intimité est vue comme un remède contre la délinquance.
En 1997 BRÅ(le conseil préventif du délit) a fait une expérience pilote de médiation par l'ordre du gouvernement suèdois. Une année après, on a constaté que médiation est un soulution convenable, particuilèrement pour les jeunes coupables. On trouve que médiation diminue le risque qu’ils récidiveront. Le resultat de l’expériance pilote confirme que médiation peut aider le coupable, mais encore une fois on a oublié la victime. Son rôle a l’air d’être seulement un moyen du délinquant. Ann Heberein pense qu’on doit réfléchir sur le motif de médiation, quand la victime doit penser à soi-même, mais en réalité elle se trouve souvant obligé de participer si on la demande. Heberein croit qu’on s’attend à la victime d’avoir compréhension et même pardonner le coupable. Il fonde sur l’idée que la victime a obtenu des nouvelles connaissances de la vie, en raison de la violation, et qu’elle s’est devenue un humain bon et plein de gratitude. Ann Heberein la trouve absurde. La victime peut se sentir offensé de participer à médiation, quand elle n’est pas autorisé à s’exprimer ses vrais sentiments. Annalise Acorn, professeur de droit, qui a été un porte-parole de la médiation et l’idéologie réparative, a peur qu’on commencera fermer les yeux sur injuctice et cruauté. En raison du seul fait qu’on veut avoir une fin heureuse. Acorn pense que les attentes sur la victime de médiation sont déraisonables et que l’idéologie réparative a presque oublié la punktion. Au lieu de la punation on parle de pénitence et compensation dans une termiologie qu’est presque religeuse.
Elle partage la point de vue de Acorn, plutôt que la peine a une fonction très important, même pour la victime ou les survivants de la victime. Heberein ne pense pas que le coupable paie de la principe de vengance, mais elle pense qu’on doit changer la système de justice et premettre la victime de donner libre cours à ses emotions. Le principal de la puniation, selon elle, ce que même la victime et le coupable obtiennent réparation. Le coupable, quand il est trouvé responsable de ses actions défectueuses, et la victime, par le condamnation de l’inculpé elle s’est confirmée d’avoir droits et valeur.
eller ja, kanske 350 idag...
Jag har hur som helst suttit sedan klockan 19.00 tills nu. Och klockan är 22.15.
Galet koncentrerad har jag varit,
och när jag kollade med rättstavningsprogrammet när jag var klar hade jag knappt några stavfel.
You go girl!
Jag har äntligen gjort klart min resumé. Jag skippade finskan för jag hade helt enkelt inte tid. Nu hoppas jag bara att den är bra, jag får läsa igenom den imorgon och se.
I helgen blir det fest!

What did you do last night?

Igår kom Kajsa hit och åt middag, det var kul att bara prata på om allt mellan himmel och jord :)

Men inatt hade jag inte lika kul. Det började med att jag fick sena drag i ena foten, och efter ca 5-10 minuter kämpande för att få bort det spred det sig ännu mer. Senadraget fick alla mina tår att spreta åt olika håll och vaden blev också drabbad. Jag fick gå upp och sitta på golvet i minst 10 minuter innan det försvann. Och självklart, när jag gick och la mig igen fick jag senadrag i andra foten. Happy happy!

N'importe quoi

Då börjar man känna sig gammal... särskilt då man faller när man ska ta av sig skorna.
Nämen, idag har jag fått papperen för vilkoren samt fakturan till min hemförsäkring! 
Det, plus att jag har stickat 30 cm på min halsduk och varit på apoteket och fyllt på mitt medicinskåp får mig att känna mig äldre... 

Idag har vi diskuterat Le petit prince och gått in ännu djupare i fonetikens värld.
Sen har jag letat efter en bok som vi ska ha läst till den 20e, och den går inte ens att köpa online! Den finns inte ens... Men tydligen har de den på Bokia i Umeå (fast inte på hemsidan) så jag ska gå dit och leta... 

Det är mycket plugg just nu, därav inte så intressanta inlägg. Men jag peppar inför helgen och korridorsfest!

Gissa vad jag syr!

Helgen var allmänt jobbig med massa huvudvärk och många känningar av astman. Tydligen är det hära höstvädret en bidragande faktor...
Så i helgen blev mest att ta det lugnt. Skypande med Elias på fredagskvällen, på lördagen for jag till stan(kan jag säga det om umestad också?) och köpte lite välbehövda saker såsom krokar, tyg, garn etc.
Jag hade stickat rätt långt innan jag gjorde bort mig och blev tvungen att riva upp allt... 
Annars har jag även sytt i helgen! Så enkelt det är!
Kan ni gissa vad det blir?


aow

cut my lungs out...
Idag är en dålig dag.
Det gör såpass ont, att jag undrar om jag kommer svimma eller spy först...

RSS 2.0