How do you do the things that you do?

Idag var jag och pratade med studievägledaren för språk.
Snacka om att mest göra sig själv mer förvirrad...
Vad borde jag plugga?


En liten fågel viskade i mitt öra,

...att mamma sprider ryktet att jag ska hem till helgen!
Och jag som inte visste om det!

I'm lovin' it

Fast veckan kommer bli überjobbig, och jag har börjat fundera hur jag ska hinna med finskan... Så känns det fortfarande skitkul! Finskan idag gick ut på rätt mycket grammatik och verbböjningar och ÄNTLIGEN hade jag ett riktigt försprång. Det är bra att ha pluggat mycket språk. Så ikväll gjorde jag bort all läxa också så jag ska slippa göra det sen, dessa verbböjningar är verkligen hur lätt som helst för mig (jag kan dem redan utantill). Jippi!

På Franska har vi börjat med fonetik, det kommer vara jäkligt svårt men nog även kul. Idag hade vi första lektionen i kursen "fackspråklig text" - visst låter det skittråkigt? Men den verkar jättekul och jag tror jag ska välja att läsa en bok om modet genom historien (om det nog finns någon).

Jag har tappat bort hur många kursen jag just nu läser parallellt med varandra men jag tror det är drygt 8 stycken. Det blir rätt jobbigt att hålla koll på allt!

Igår såg jag film med Masha/Marsha iaf tjejen i min korridor från Vitryssland. En kul sak är att de andra i korridoren tror att hon heter Maria, så vi är lite förvirrade angående detta... jag ska fråga henne om det någon gång.
då jag stoppade in en popcornpåse i micron blev hon alldeles till sig! Hon visste inte ens om att det fanns popcorn att göra i micron! Det var skitkul :) 

Sen så pratade vi franska idag, hon har pluggat det och hon var faktiskt väldigt bra... och jag fick öva på att prata l å n g s a m t. VÄLDIGT bra träning för mig! Jag borde prata sådär lugnt när jag ska göra prov :)

Ça y est, Nu ska en glad Sanna gå och lägga sig!

The first night frost

Snälla, liiite väl tidigt är det. vänta någon månad till. Sverige är ett sådant sjukt kallt land, och det värsta är att man inte reflekterat över det innan man har testat på något annat.
Helgen har varit super! I lördags kom Fanny hit. Vi for och åt på en Great Eastern, jag åt tre små rätter och Fanny någon bläckfiskblandning. Supergott!


Sen for vi till Ola och Jontes lägenhet, där var även Håkan och Anton så det blev en liten högstadiet reunion. Sen for vi ut på Krogen Krogen som hade franskt tema så man kom in gratis om man gav bort något franskt. Där tjänade jag på att jag varit lite nostalgisk och behållit en gammal metrobiljett som jag då gav bort och fick gratis inträde. Killarna köpte baguetter som de delade i små bitar och gav bort.
Mitt och Fannys vin gick från att vara ett objekt till en person.

Jag hade en skitrolig kväll som avslutades på ett lite udda sätt. Jag och Fanny skulle hämta grejerna vi lämnat i lägenheten men väl där skulle Fanny laga mat och vi råkade stanna till kl 4...

Söndagen blev en slappardag, vi såg idolrepriser, jag gjorde lite läxa etc. Vi var slitna men inte direkt bakis, vilket gjorde det till en bra avslutning på en bra helg!

Plugga inför sin första tenta? Nja, behövs det?

Imorgonbitti har jag min första tenta, och jag som inte brukar vara så nervös inför prov känner mig väldigt nervös. Därför har det inte gått så jättebra att plugga. Så jag bestämde mig för att städa istället. Resultatet blev riktigt bra!

Sen vart jag tvungen att plugga så nu har jag sett över allting och det känns förfarande bra, endast detaljer som jag ska kolla upp. Jag tror det är min tanke om att det inte borde kännas bra som gör mig nervös. 

Men när jag gjort bort tentan är det helg, och inte vilken helg som helst utan en Fanny-helg! Men innan Fannyhelgen inleds har jag finska och annat jag borde göra.

Finskan är skum, och igår hade vi en lektion på bara finska. Snacka om att överskatta studenterna. Allt man kan göra är att skratta och undra vart pedagogiken tog vägen... för den var inte närvarande på något sätt.

Idag är det en mörk dag

Jag är inte särskilt insatt eller intresserad av politik. Detta var första gången jag fick rösta, och det lär vara ett val jag alltid kommer minnas. Jag är faktiskt ledsen över resultatet - hur kunde detta hända? Detta fick ju inte hända, det var det som alla jag känner höll med om. Detta är bara början, och om detta är bara början så kan det bara bli värre...

Sverige - en demokratisk förebild - har fallit.

Med min lillla följeslagare,

Nu har jag både en nagellack och en Yves Saint Laurent parfym som heter Paris.
Jag blir lika glad varje gång jag får saker som är franska eller påminner om Paris :)
Om ett tag kommer Hampus och hämtar upp mig, så far vi tillbaka till Umeå.
Och eftersom hampus sa att han hade plats kommer jag ta med mig saker, som mattor, symaskin, filt etc.
Även mon petit girafe Laurent får följa med!
Vi ses i Ume!

Godnatt Världen!

Ikväll har jag varit duktig. Jag har skrivit drygt 1200 ord. Så nu är jag uppe i 6 070. Måste börja bygga ihop den lite så den faktiskt börjar "make sense" så jag kan be någon(bella) läsa igenom den. Sen borde jag faktiskt översätta den till svenska också, att skriva noveller på engelska kanske inte är det smartaste då man lätt kan göra fel.
Imorgon(Idag) ska jag rösta!

Godnatt!

Youpi!

Jag träffade Fanny idag! Åh det var så kul!
Jag var även med Agnes och Stina - och de är också så underbara!
Jag, du, någon och oss - Alltid underbart!

I Want To Have A Sky Bison!

Charmant et adorable, n'est pas?
För att lätta på trycket från all grammatik har jag gått och gjort en ganska osann(a)olig sak...
Jag har börjat titta på Anime.

Eller för att vara mer exakt Avatar: The Last Airbender.
Efter att ha sett filmen samt att kompisar sagt att serien var jättebra bestämde jag mig för att testa. Och det är ju skitkul. Appa är helt underbart söt och jag vill också ha en Sky Bison (på svenska kallas han för en Jättebison, hallå han kan ju flyga - DET försvann i översättningen)

Kanske tycker jag att det är avslappnande att se en orealistisk serie, kanske är den här serien speciell, vet vet? inte jag... för jag är då den sista som skulle tro att jag skulle börja se anime.

Regnet det bara öser ner

Ska vi ta och sammanfatta min dag?
regn. Regn! Regn... r e g n. spöregn. REGN. Och mer regn!

Jag jag kom hem för sista gången var mina regnkläder nästa blöta rätt igenom. Och det är bra gjort med tanke på att det är ett dyrt mckinley-regnställ. Det var bara att hänga upp och hoppa in i duschen...
Idag har jag då fått min tvåtimmars cykling som dagens träning. Ja, så går det när man cyklar vilse. Och cyklar vilse igen när man försöker hitta tillbaka. Jag måste sluta följa mitt lokalsinne.

Annars kollade jag skor på skopunkten åt Frida men det slutade med att det blev en toaborste på Åhlens. Det sammarfattar mig dag rätt bra.
Jag skulle ha varit med Kajsa men det blev inställt pga regnet...
Som tur var regnade det inte som när jag var i London.

Och på tal om London, detta är en av mina favoritbilder därifrån...


Ça y est!

50 finska glosor bortgjorda! Bara 120 to go... Tur att jag har några dagar på mig!
Nu ska jag nog göra lite övningar i Soumen Mestari - Den finska mästaren.

Sen ska jag nog öva lite fransk grammatik, eller franska verb, eller läsa klart Baby-sitter blues eller över språkvetenskap. Vi har lätt gått förbi det lugna stadiet nu. Då jag nu läser 6 kurser parallellt, blir det rätt mycket att göra. Tur att jag slipper läsa ämnesböcker iaf.  

I går hade vi min favoritövning: Dikterande... Diktation? Vad är det korrekta substantivet? Hur som helst så dikterade vår lärare en text på franska och vi skulle skriva upp det. Jag lyckas jämt tjabbla bort mig på småsaker och får kämpa med att hinna ikapp. 

Och nu upptäcker jag att jag vill skriva Ä istället för A, bieffekt av finskan -jobbigt!

Hyvää iltaa!

Ibland saknar jag tiden med de tre språkarkillarna,

Okej, jag ska inte klaga på läraren eller mina klasskompisar...
Ett mål med mitt Umeliv är att jag ska klaga mindre -ARRRGH DET GÅR INTE ATT STÅ EMOT!

Vilken lektion/föreläsning alltså! (Jag fortsätter att kalla det för lektioner då att studera språk är nästan uppbyggt på samma sätt som under gymnasiet)

Det är jobbigt att plugga språk med en lärare som tror att man inte kan skillnaderna på ordklasserna samt att vissa i klassen inte kan det. 

Idag har vi gått igenom : Personliga Pronomen, Vokalharmoni, verbböjningar etc.
Och ja, det är skitlätt, den enda grejen är att man måste lära sig det utantill. Och trots det bestod minst 1,5 timma utav att f ö r k l a r a det l å n g s a m t på svenska med en djup finsk brytning som gör det ännu långsammare... 
Jag skulle ha kunnat lärt mig minst fyra gånger mer på den där tiden om jag själv läst och bara ställt ett fåtal frågor. 

Vissa ställde frågor som knappt gick att förstå då de inte kan termer etc, medan jag ställde frågor som "Vilket kasus?"  Läraren blev seriöst förvånad över att jag ställde den frågan. 

I uttalet ligger jag på samma nivå som de andra men ARGH - jag blir less. 
En av läxorna vi fått är alltså att att ta ut substantiv, verb, partikel och adjektiv. I finska meningar som har tre eller fyra ord...

Tacka vet jag den franska grammatik lektionen jag har imorgon!

Och jag saknar lite att inte ha en klass som bara består av Erik, Erik och Krille - för då hade vi redan hunnit gå igenom alla kasus... typ.

En riktigt god nyhet!

Den är ny och den är god!
Tänk O'boy utan ubersliskigheten men med samma goda smak...

MUMS!

Tout Ce Qui Brille

Igår såg jag den här filmen. snacka om tokigheter!

"Un pays qui produit plus de 365 sortes de fromages ne peut pas perdre la guerre !"

- Charles de Gaulle



La Langue Française - d'après mon retour en Suède je suis tombée amoureuse de toi.

Jag tror inte jag har förstått det. Satan vad jag har saknat att prata franska. Idag hade vi första realia-lektionen dvs första lektionen helt på franska där vi även pratar franska (om vi vill). Jag var så nöjd. Efter att ha lyssnat i någon minut började jag faktiskt direkt prata franska, dock avbröt jag mig och kollade att de var ok med min grupp. Sen försökte jag prata så mcyket som möjligt. Dock var det så svårt att komma ihåg vissa ord. Så det blev lite halvsagda meningar...

Nu vill jag helst prata franska med alla... :/ 
Tydligen finns det en grupp människor som träffas och pratar franska en gång i veckan - men självklart är det när jag har Finska.

Idga har jag frys-handlat. Jag köpte bla en stor mängd köttfärs, hälften stekte jag bara upp och den andra hälften blev köttfärssås. Jag har köttfärs fram till jul skulle jag gissa!

En sak jag har svårt att vänja mig vid är att jag har ett stor fönster med full insyn från gårdsplan samt en cykelväg. Det känns verkligen konstigt.

My New Place

Nu har jag sovit min första natt i korridoren! Allt är uppackat och det känns bra. En natt med tio timmars sömn var också behövligt efter två med ~ 5. Dock så upptäckte jag rätt snabbt att det inte var så kul att vakna - jag är dyngförkyld! Jag varvar nysningarna med att hosta och har även huvudvärk...

Min säng knarrar hur mycket som helst, så den ska jag kolla närmare på och se om något kan göras.

De i korridoren verkar jätteshyssta och både köket och allmänrummet är fräscha. En tjej jag pratade med sa att hon aldrig varit med om att någon snott mat, däremot finns en regel att man kan låna av varandra så länge man ersätter det och absolut inte tar det sista... Men det är ju bara bra.  

Dock har jag några saker hemma jag behöver: 

  • BANKDOSAN!
  • Röstkortet
  • Min filt
Annars skulle jag behöva lite saker att ha på väggen och som dekoration. Just nu har jag endast väggklockan jag fick av Elias.
Nu ska jag äta frukost samt ta en dusch, sen peppa inför språkvetenskapskursen -  vi har redan gjort halva - då det är rätt viktigt att hänga med. Snart första tentan alltså!

Love Is the Harmony, Desire Is the Key,

Nu när jag har påbörjat mitt liv i Ume känns det grymt tråkigt att vara i Skellefte. Men jag njuter av lyxen som jag kommer sakna: köket och vardagsrummet. Det faktum att jag har halvpackade flyttlådor samt att jag även redan fått inflyttningspresent av mina föräldrar gör detta ovetande om när jag kommer få flytta riktigt tungt. gåller mig positiv och håller tummarna för att det ska bli så snart som möjligt. anledningen för att jag ännu inte vet är att kvartersvärden vägrade svara i telefonen...

Men snart kommer Bella och hon kommer nog bota min tristess. Ett mycket fint ord med franska rötter, precis som petitess. Jag älskar dessa små detaljer i språk! Jag har faktiskt insett att jag bitvis sitter och fånler på språkvetenskapskursen! När jag insåg det försökte jag neutralisera min min - men icke sa Nicke!
Några sekunder senare var det tillbaka, och jag kan bara undra om min lärare har märkt det och tror jag är ett psyko. Anyhow, så går det bra och det känns bra. 

Nu avslutar jag med detta viktiga fakta:
Jag har hjärnsubstans på min nytvättade tröja. Sanna = not happy.

In the Happyland,

Jag känner mig verkligen superglad just nu! Trots nyheten om att jag inte kommer kunna bli umebo i morgon... Men det är luuuugnt, då jag har varit inställd på att det skulle tjorva sig på något sätt. Och det gjorde det ju. Men med hoppet om en inflyttning i början på nästa vecka.

JA, det positiva nyheterna är: 
1. Jag älskar språkvetenskapskursen
2. Jag ser fram emot att på riktigt börja Franskan
Nu kommer den bästa nyheten:
3. Kajsa har kommit in på läkarlinjen i Ume!!!

Kajsa var en av mina kompisar i Paris och det känns ju jättebra att hon kom in just i Umeå. Hon har inget boende, lite svårt att få tag på nu så om ni vet något - hör av er! 
Jag skulle ha erbjudit henne en sovplats om jag hade haft en själv...

Peppa morgondagen och tre timmars dötid. Me liky - not.

RSS 2.0